Bertil Vossebelt

scroll naar beneden

Recente blog posts

hangmanImage

BPV - Week 18

Vrijdag 17 januari Deze week heb ik aan allerlei kleine en grote dingen gewerkt. Om de planning van maandag even kort samen te vatten: "Zoekbalk verplaatsen naar eigen component", "bug fix status extensies in zoekbalk bij openen.", "status sidebar bugfix bij relog zonder refresh", "Optimalisaties statistiek methodes". Oftewel, vooral veel onderhoud, code opschonen en netjes maken. Dinsdag bleek de sidebar bug toch niet opgelost te zijn, dus daar dat heb ik eerst aan gewerkt. Daarna heb ik de rest van de dag aan de API gesleuteld om alle functies voor week maand en jaar ook werkend te krijgen om de data correct en snel te kunnen ophalen en verwerken. Woensdag heb ik de applicatie doorgelopen en oude comments aangepast, ik heb nog aanpassingen gemaakt aan de API methodes die ik Dinsdag geschreven had en de rest van de dag heb ik nodig gehad om de documentatie weer op orde te brengen. Er is tussentijds veel veranderd en ik heb het te druk gehad met andere belangrijkere dingen, dus dat was wel een aardig klusje. Donderdag heb ik de swagger documentatie van de API geupdate, en bovendien ben ik bezig geweest om de resultaten te cachen met memcache, zodat we de queries wat kunnen beperken. Verder ben ik bezig geweest met een tal van hele kleine bugs die vooral irritant waren. Niet heel spannend, maar dat moet natuurlijk ook een keer gebeuren. Vrijdag had ik een aardige planning. Er zijn een aantal dingen die gedaan moesten worden, maar die vooral saai waren en ik was er nog niet over uit hoe ik een aantal van die dingen aan moest pakken. Vrijdag heb ik een heel aantal van die dingen van mijn lijst af kunnen werken. Zo moest er een flexibeler error systeem komen. Dat leek niet zo ingewikkeld, maar ik ben er de hele ochtend mee bezig geweest. Uiteindelijk bleek dat in een simpele 'div' vergeten. Niek was er niet, en ik heb hem uiteindelijk maar gebeld. Niek weet alleen niet hoe Vue.js werkt, daarom heb ik hem zo lang niet gebeld. Uiteindelijk kon Niek ook niet echt helpen, maar gelukkig viel het probleem mij ineens op toen ik aan de telefoon zat. Daarnaast waren er nog een handvol dingen die nodig moesten gebeuren. Ik heb niet alles af kunnen krijgen, maar dat had ik ook niet verwacht. Ik heb gewerkt aan: "Je realiseert (onderdelen van) het product".
hangmanImage

BPV - Week 17

Na de vakantie was het eerst weer even wennen en kijken waar ik mee bezig was. Voor de vakantie lagen er nog een aantal bugs waar ik nog niet aan toe was gekomen. Dat heb ik eerst maar eens opgelost. Voor de vakantie was er ook een probleem met de grafieken die de data niet wilden aanpassen. Dat heb ik niet opgelost, maar ik heb wel manier om het probleem heen gevonden en ik heb besloten om dat te doen in plaats van nog een dag aan tijd te verspillen. Verder ben ik deze week begonnen met de API methodes die benodigd zijn voor de nieuwe statistieken. Die nieuwe (betaalde) statistieken zijn een uitbreiding op de (gratis) statistieken die aan het eind van iedere dag gewist worden. Deze versie geeft meer details en de data wordt niet iedere dag gewist. https://gyazo.com/b04ad6f5de2bf7c66795e084759340cb Mijn stagebegeleider had het systeem zo gebouwd dat iedere oproep wordt opgeslagen in een database. Terwijl ik bezig was met de API methodes die de data moeten verwerken realiseerde ik mij dat dit systeem behoorlijk uit de hand gaat lopen. Na een jaar staan er misschien wel meer een miljoen oproepen in de database en moet de API tig duizend oproepen sorteren bij iedere aanvraag. Dat is niet houdbaar, dus is in overleg besloten dat we oproepen gaan totaliseren. Individuele oproepen worden na een maand gewist en dan slaan we alleen totalen en gemiddelden op per dag. Dit betekent dat we na een maand niet kunnen laten zien hoe het er per uur voor stond, maar wel per dag, per week en per maand. Als een maand te kort is kunnen we de limiet verhogen. Omdat mijn stagebegeleider hier nu aan de serverkant mee bezig is kan ik alleen werken aan de dag statistieken, maar dat is al genoeg werk op zich. Ik ben vrijwel de hele week bezig geweest met zowel de front-end als de back-end voor de statistieken. Er wordt nu nagedacht over een naam voor de applicatie en er worden een aantal klanten gezocht voor een beta test. Het zou mooi zijn als dat nog voor het einde van de stage kan gebeuren omdat ik dan ook kan leren om te gaan met feedback de op het product, maar de verwachting is dat dit niet op tijd gaat lukken. Deze week ben ik bezig geweest met "Je realiseert (onderdelen van) het product".
hangmanImage

BPV - Week 16

Maandag heb ik vrijwel de hele dag gewerkt aan de help functie. Nu het mechanisme werkt moet alles nog ingevuld worden. Het kost veel tijd om de afbeeldingen op de juiste grootte te maken. Dit omdat ik op ubuntu werk en er geen photoshop beschikbaar is. Ik heb besloten de afbeeldingen even te laten voor wat het is, en mijn laptop te gebruiken. Hiermee heb ik gewerkt aan "je realiseert een product". Omdat de wachtrij statistieken niet helemaal ideaal waren heeft Niek deze aangepast. Het ombouwen aan mijn kant heeft niet al te lang geduurd en verliep vrijwel probleemloos. 's Middags heb ik samen met Niek nog eens kritisch naar de UI gekeken en heb ik vrij grote veranderingen doorgevoerd. Hiermee heb ik gewerkt aan: "je realiseert een product" en "je levert een bijdrage aan het ontwerp". Woensdag heb ik nog een paar kleine aanpassingen gemaakt aan de UI en heb ik even de tijd genomen om overbodige bestanden te verwijderen. In overleg heeft Niek de structuur van de contactdata aangepast, omdat we die allebei niet logisch vonden. Dus ik heb het dashboard wat aan moeten passen om de data te kunnen verwerken. De PUT methode voor de preferences api methode eindelijk netjes. Het bleek een vrij simpel probleem te zijn waar ik de hele tijd overheen heb gekeken. Hiermee heb ik gewerkt aan: "je realiseert een product". Donderdag hebben we besloten dat de basis van de applicatie zo goed als af is. De volgende stap is het toevoegen van statistieken. Ik ben er met Niek even voor gaan zitten om te overleggen wat we daar precies mee willen gaan doen. Ik heb een wireframe gemaakt om de plannen visueler te maken. Die hebben we even kort besproken en ik ben begonnen met het bouwen van een statistieken pagina met dummy data. Er moeten ook een aantal grote veranderingen aan de API komen, maar daarvoor willen we eerst duidelijk hebben wat voor data we precies nodig hebben. Het bleek dat Chart.js niet mee wil werken. Het lijkt er sterk op dat er fouten in het template zitten. Die probeer ik nu op te lossen. Inmiddels heb ik al heel veel dingen veranderd aan het template wat eigenlijk niet bedoeld is om te veranderen en heb ik er zoveel problemen mee gehad dat ik me afvraag of het niet beter geweest was om zonder template te werken. Het scheelt in ieder geval een berg css. Hiermee heb ik gewerkt aan: "je realiseert een product", "je levert een bijdrage aan het ontwerp" en "je stelt de opdracht vast". Vrijdag moet ik de documentatie nog weer op orde brengen. Hiermee werk ik aan "je realiseert een product" en "je beheert gegevens".
hangmanImage

BPV - Week 15

Vorige week was het vrij rustig. Niek was ziek en dus was het even lastig om werk te vinden zodat ik in ieder geval nuttig bezig kan zijn. Ik ben aan het werk geweest met de laatste twee dingen die nog in de applicatie moeten voordat de applicatie in de beta test kan gaan. Vorige week Vrijdag was ik ziek, dus daarom is de blog iets later. Maandagochtend ben ik begonnen met het oplossen van een aantal bugs in het preferences systeem en 's middags ben ik begonnen met de help functie. Die stond al langer op het lijstje, maar ik was er tot nog toe nog niet aan toegekomen. Helaas kreeg ik het niet voor elkaar. Ik had er moeite mee dat ik de help knop in de footer wilde zetten, maar de content moet over de hele pagina worden weergegeven en ook nog eens verschillen per pagina, terwijl de footer overal hetzelfde is. Dat had ik kunnen oplossen met een vuex module, maar dat vind ik een te grove oplossing voor een relatief simpele functionaliteit. Dinsdagochtend heb ik geprobeerd om dubbele oproepen te filteren. Gebruikers kunnen instellen dat ze oproepen ook naar een tweede (twin) telefoon of naar hun mobiel sturen. In de applicatie komen er dan meerdere oproepen binnen, terwijl het eigenlijk maar één is. Helaas krijgen die oproepen allemaal een ander id. Dus heb ik gekeken naar het telefoonnummer. Dat werkt voor de twin toestellen, maar niet voor de mobiel, omdat dan niet hetzelfde nummer binnenkomt. Ik heb een uniek nummer of id nodig dat hetzelfde is voor oproepen die van dezelfde beller komen. Dat is er nu nog niet. Na overleg met Niek deze week kwamen we tot de conclusie dat er in de toekomst wat aan de telefonie kant moet gaan veranderen om dit op te lossen. 's Middags heb ik de helpfunctionaliteit toch af kunnen maken zonder gebruik te maken van vuex, wat de functie klein en simpel houd. Daarbij zijn nog error berichten toegevoegd die wel gebruik maken van vuex. Op dit moment staan ze in bestaande modules, maar ik kan mij voorstellen dat er later een aparte error module komt. De rest van de week ben ik bezig geweest met testen op browser compatibility, kleine bugs en documentatie. Vrijdag was ik ziek. Deze week heb ik dus gewerkt aan: "Je realiseert het product" en "je test het ontwikkelde product".